* Лудогорието и Кърджали - бастионите на ДПС * Историческа загуба

...
* Лудогорието и Кърджали - бастионите на ДПС * Историческа загуба
Коментари Харесай

Петков превзе морето,  Борисов - Дивия запад /ОБЗОР/

* Лудогорието и Кърджали - бастионите на ДПС  * Историческа загуба на Българска социалистическа партия в Перник
Новата групировка на Кирил Петков и Асен Василев лиши Демократична България от поредна победа в София, взе Пловдив от Има Такъв Народ, и срути непрежалими бастиони на ГЕРБ като Варна, Бургас, Хасково, Стара Загора.

Движение за права и свободи резервира водачеството си в Шумен, Търговище, Разград, Силистра и Кърджали, върна присъединяване си в Народно събрание от Габрово и Плевен и направи историческа победа в Бургас. 

Българска социалистическа партия освен не съумя да завоюва нито една област, само че даже се отдръпна в Лудогорието и напусна ненадейно Перник, където има собствен кмет. 

Хората на Христо Иванов изгубиха скъпи позиции в огромните градове, само че резервираха единични позиции в нетрадиционни за тях райони. 

Има Такъв Народ изгубиха водачеството, само че главните им играчи останаха по страната. 

Най-големите остриета на ГЕРБ отвоюваха успеха в основни позиции в Балкана и Западна България. 

Ицо Хазарта би и Нинова, и Борисов в София. 

Пеевски завоюва с 2:1 вота за Велико Търново против Хр. Иванов като подпечата черна виза за влизането му в Народното събрание от старопрестолната столица. 

Така наподобява преобразената политическа карта на България след изборите, след които Продължаваме промяната вкарва 67 депутати, ГЕРБ – 59, Движение за права и свободи – 34, Българска социалистическа партия - 26, Има Такъв Народ – 25, Демократична България – 16, Възраждане – 13.

Новият политически колос " Продължаваме промяната " взе успеха в 14 области, партията на Борисов - в 13, 5- са за Движение за права и свободи. Движението е и безапелационен победител на вота в чужбина, където събира над 40% от гласовете.  

Ключови играчи се разделят с парламента 

Председателят на 44-ото Народно събрание Цвета Караянчева отново е навън, откакто Движение за права и свободи си взеха без проблем 4-те мандата в Кърджали, а петият отиде при " Възраждане ". 

Плеяда знакови политици от разнообразни група също изгоряха. Сред тях е още един някогашен ръководител на Народното събрание - Димитър Главчев от ГЕРБ, някогашният зам.-външен министър Георг Георгиев, водач на младежката организация на ГЕРБ. 

Има Такъв Народ даде свидна жертва в лицето на една най-колоритните си депутати - Мика Зайкова.

Групата на Демократична България остава без доктор Александър Симидчиев, Стефан Тафров и екскметът на Плевен Найден Зеленогорски.

В Българска социалистическа партия Борислав Гуцанов стои в очакване на решението на Нинова. Във Варна столетницата взе единствено един мандат - за лидера на листата Нинова. Ако тя избере да влезе от 25 МИР София и по този начин да отстъпи мястото на Гуцанов, варненският социалист се класира за Народно събрание.

Но на " Позитано " 20 напомнят, че след Нинова в 25 МИР е Емил Георгиев, ръководител на „ Екогласност “. Той освен е непосредствен на Корнелия Нинова, само че и като съдружен сътрудник няма по какъв начин да остане отвън борда на новия парламент. Така че Нинова ще е принудена да избира сред благото и по-милото.

Мястото в Народното събрание напуща и един от най-приближените й депутати - Крум Дончев.

Продължаваме промяната и ГЕРБ си победиха по-малките морските общини като най-сериозната ерозия за партията на Борисов се случи в Бургаско. Добрич също се измъкна от ръцете й.   

Пореден пестник ГЕРБ получи от Движение за права и свободи в Североизтока

В Търговище и Разград резултатите са Движението са смазващи. Движение за права и свободи заздрави успеха си в Шумен, а в Силистра разликата към този момент въобще не е алегорична.  

В центъра на Северна България Томислав Дончев резервира успеха в Габрово, а Николай Нанков - в Ловеч. Този град ще бъде и най-активен в икономическите диспути в Народното събрание поради обстоятелството, че с изключение на Нанков оттова влизат Любомир Каримански, Има Такъв Народ и Станислав Анастасов, Движение за права и свободи. 

След отдръпването на професор Горчев от конкуренцията в Плевен, региона отиде без проблеми при харвардците, както и Русе.

Почти никакви изненади в Северозапада

Росица Кирова още веднъж лидира във Видин, Враца се появи още веднъж като отличника на Борисов. В Монтана Продължаваме промяната записа първо място, само че главните партии с досегашните си депутати се резервираха.   

По основни промени вотът направи в Пиринско .

От огромния дриймтим на  ГЕРБ остана единствено Стефан Апостолов, Кирил Петков и Асен Василев смалиха фрагментите на Югозападния университет в интерес на Американския.

Пеевски вкара двама в Народното събрание, а Демократична България влезе на косъм.   

В Кюстендил вота на Има Такъв Народ обра новата групировка, а в Перник - борбата за четвъртото място сред Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи е историческа и за двете обединения.

доктор Станков - отново рекордьор по преференции.

Изненадваща загуба записа Българска социалистическа партия и в Пазарджик, откъдето вкарва единствено един народен представител и то тъй като се споделя Драгомир Стойнев.

Пловдив се оказа огромен поддръжник на новата политическа групировка, но региона още веднъж си избра Дани Каназирева от ГЕРБ и Манол Генов от Българска социалистическа партия.

ГЕРБ не съумя да удържи Стара Загора, само че отново си вкарва тримата депутати, както и до момента. Георги Гьоков пък сподели, че неналичието на Георги Кадиев не е смъкнала трагично резултата.

В Смолян Движение за права и свободи се придвижи рисково покрай ГЕРБ, а следващата смяна на Нинова откъм водачи на листи, за наслада или горест на ветерана Дора Янкова, този път докара до липса на червен мандат. 

Ямбол продължава да е политическа черна кутия, но Десислава Танева и този път удържа фронта и резервира за Борисов лидерското политическо място за Сливен 

ГЕРБ- Съюз на демократичните сили изпусна Хасково, родният град на Асен Василев, само че е първа политически мощ в Община Любимец на изборите на Народно заседание. От 3482 дали своят вот,  1444 са подкрепили обединението. 

Любимец си има и любимец. Д-р Георги Станков, който  на предходните избори стана народен рекордьор по преференции измежду симпатизантите на обединението, и в този момент е спечелил желанията на съгражданите си. Вторият в листата е събрал 1159 преференции в общината. Освен него в Народното събрание влиза единствено лидерът на листата Делян Добрев.  

Как гласоподаваха дамите и мъжете

При " Продължаваме промяната " проличава малко по-женски избор, изнесен е към хора с по-високи приходи и обучение. Това демонстрират демографските профили на изборите, направени от " Галъп интернешънъл болкан ". 

Според тях 43%  от гласувалите за партията на Кирил Петков са мъже, а 57 на 100 -жени.

За ГЕРБ-СДС 47% от гласувалите са мъже, а 53 на 100 дами. При Българска социалистическа партия са 45 на 100 от гласоподавателите са мъже и 55 дами. За Движение за права и свободи дяловете мъже и дами са поравно - 50 на 50. Вотът за Има Такъв Народ е от 49 на 100 мъже и 51 % дами, за Демократична България - 45 на 100 мъже и 55 % дами. " Възраждане " е партията, която събира повече мъжки избор - 51 на 100 от гласоподавателите са представители на мощния пол, а 49% -жени.

Новите депутати с повече от един регион, имат няколко дни, с цел да изберат от кое място влизат.  Президентът Радев даде обещание оптимално бързо да свика първото му съвещание, тъй че парламентарният звънец най-вероятно ще удари още преди Никулден.

Затова новите тимове би трябвало да си дадат сметка, че в Парламент 3.0 бутони backpace, delete и hard restart към този момент няма. Нито една партия няма да може нито да върне действието си, нито да изтрие решението си. А комбинацията от трите пръста, с които се натискат трите бутона за hard restart, ще принадлежи единствено на гласоподавателите. Времето тече. 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР